Veliki dan za Pazin i Istru – započela gradnja Doma za starije i Centra u sklopu projekta S.O.S.

Objavljeno: 23. travnja 2021. u kategoriji

Svečanim polaganjem kamena temeljca, 22.travnja 2021 godine,  u Pazinu je započela gradnja  Doma za starije osobe i  Centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga u sklopu projekta S.O.S. – skrb o starijima. Nakon svih radnji koje su prethodile ovom današnjem događaju, iznimno sam ponosan što imam mogućnost postavljanja kamena temeljca kojim na simboličan način obilježavamo početak radova na projektu čija se izgradnja planira još od ranih 50-tih godina prošlog stoljeća – istaknuo je gradonačelnik Grada Pazina, Renato Krulčić. Uputio je zahvalu Istarskoj županiji, Gradskom društvu Crvenog križa Pazin, Centru za socijalnu skrb u  Pazinu te radnom timu i svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli današnjem obilježavanju početka izgradnje. Istaknuo je iznimno zadovoljstvo da je upravo ova gradska uprava uspjela realizirati ideju staru gotovo pola stoljeća.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana, Fabrizio Radin istaknuo je kako je uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj svakog razvijenog društva. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o njime te im osigurati odgovarajuću brigu, kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno. Inače, Grada Pazin je u Strategiji razvoja Grada Pazina od 2015. do 2020, godine prioritetnim projektom utvrdio upravo izgradnju „Doma za starije osobe“.

Kapitalna ulaganja Grad Pazin usmjerava u poboljšanje kvalitete života naših sugrađana te stoga kao najveći kapitalni projekt za 2021. godinu istaknuo se upravo Dom za starije osobe. Na izgradnju Doma nadovezuje se i projekt SOS – skrb o starijima. U ovogodišnjem proračunu Grada Pazina, najveći dio izdvojen je upravo za građevinske radove za izgradnju Doma za starije i Centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga, ukupno 29,3 milijuna kuna.

Izgradnja Doma za starije graditi će se u dvije faze. Lokacija buduće zgrade je unutar društvenog centra „Veli Jože“ u Pazinu, na prostoru donedavnih hangara za borbena vozila, koji se planira ukloniti, poligona ispred hangara te zelenih okolnih površina. Početkom siječnja 2020. godine, potpisan je Ugovor za uslugu izrade projektne dokumentacije za izgradnju I. faze Doma za starije osobe i centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga Pazin s tvrtkom Leko-biro d.o.o. iz Slavonskog Broda, čija je ponuda (u vrijednosti od 512.500,00 kuna uključujući PDV) prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude ocijenjena najpovoljnijom. Podići će se objekt ukupne površine 3.672 metra četvorna.

Objekt bi trebao biti završen do sredine 2023. kada bi u Dom trebali useliti prvi korisnici.

U prvoj fazi, izgradio bi se veći dio zgrade, a obuhvaćao bi sve potrebne zajedničke prostore, smještajne kapacitete za 52 korisnika institucionalne skrbi (dugotrajni smještaj), Centar za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga za 30 korisnika poludnevnog boravka te pomoćne prostore, koji su potrebni za uslugu pomoć u kući za 90 korisnika. U planu je i uređenje vanjskih prostora ispred zgrade (parkirališta, kolne i zelene površine) te dio zelene površine s južne i istočne strane, kako bi se korisnicima Doma omogućio i boravak na otvorenom. U sklopu I. faze Procijenjena vrijednost projekta iznosi 37.000.000,00 kn.

Druga faza obuhvaćat će izgradnju objekta za smještaj još 48 smještajnih jedinica. Ukupna neto građevinska površina cjelokupnog objekta (I. i II. faza) iznosi 3.673,30 m2 dok neto površina I. faze iznosi 2.997,66 m2.

U listopadu 2019. prijavljen je projekt „SOS- skrb o starijima“ koji uključuje i dio izgradnje i opremanja Doma za starije osobe, ali koji se odnosi na pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga (poludnevnog boravka i pomoći u kući). Prijavitelj je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, a partneri na projektu su Grad Pazin i Centar za socijalnu skrb Pazin, te smo u veljači 2021. godine iz  Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije dobili obavijest o mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava za projekt „SOS – skrb o starijima“, te je prije nekoliko dana sklopljen i Ugovor o bespovratnim sredstvima. Također, tijekom veljače 2021. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o financiranju projektnog prijedloga „SOS –  skrb o starijima“ i iznosu bespovratnih sredstava koji će se dodijeliti u vrijednosti od 10.817.210,07 kuna. Od tog iznosa na građenje i opremanje odnosi se 8.480.551,35 kuna. U sklopu projekta preostali iznos iskoristit će se za na nabavku šest vozila za Gradsko društvo Crvenog križa Pazin i jednog vozila za potrebe Centra za socijalnu skrb Pazin. Od toga jedan kombi za prijevoz korisnika, četiri vozila za gerontodomaćice i jedno vozilo za pomoćnog radnika te jedno vozilo za socijalne radnice i stručne suradnike Centra za socijalnu skrb Pazin za potrebe obilaska terena. Također krajem prosinca 2019. Godine od Vlada Republike Hrvatske primili smo Odluku o davanju suglasnosti Gradu Pazinu za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. u iznosu od 37.000.000,00 kuna, s rokom otplate kredita od 15 godina, a Istarska županija podržala je izgradnju Doma za starije osobe i centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga Pazin, što nas iznimno veseli jer potvrđuje da su i ostali prepoznali važnost ovakvog projekta. Na tragu toga, u svibnju 2020. godine potpisan je Sporazum o davanju kapitalne pomoći za otplatu kredita za izgradnju i opremanje te sufinanciranje kredita u iznosu od 50%. U rujnu je dobivena građevinska dozvola, te je potom raspisana javna nabava za izvođače radova. Pristiglo je pet ponuda nakon provedene javne nabave, za Uslugu stručnog nadzora građenja i koordinatora zaštite na radu donijeta je Odluka o odabiru  tvrtke „Karloline-KLing d.o.o“ iz Liča, kao najpovoljnijeg ponuditelja u vrijednosti od 224.400,00 kuna (bez PDV-a), odnosno 280.500,00 kuna (sa PDV-om), prema kriteriju odabira ekonomski najpovoljnije ponude sukladno utvrđenim kriterijima. Zasebna nabava za opremanje, odnosno postupak javne nabave planira se započeti u prvoj polovici 2022. godine, dok bi prva faza radova trebala završiti sredinom 2023. godine.

Izvođač radova i predstavnik građevinske tvrtke De conte Labin direktor Marko Kontošić osvrnuo se na izuzetnu važnost ovog projekta kako za njihovu tvrtku, tako i za cijelu zajednicu jer ovakve kapitalne investicije služe svima nama na ponos. Istaknuo je kako će posao odraditi kvalitetno, stručno i u roku, te se zahvalio gradonačelniku Pazina i cijelom timu na ukazanom povjerenju.

Izgradnjom Doma za starije i Centra, Grad Pazin pružiti će cjelokupnu, prijeko potrebnu skrb svim budućim korisnicima i osigurati bezbrižnost članovima njihovih obitelji, znajući da svoje najmilije povjeravaju u sigurne i stručne ruke. Također svi građani imati će osiguranu skrb u godinama kada pomoć naših bližnjih postane neophodna, zaključio je gradonačelnik Krulčić.

© 2024. Dom za starije osobe Pazin, izrada web stranica: Play Digital